Santpoort Noord-IJmuiden


pagina 1 van 8

Van alle in onbruik geraakte spoorlijnen in Nederland is de vroegere "Vislijn" naar IJmuiden waarschijnlijk wel de meest bijzondere. De lijn was vroeger dubbelsporig en geŽlectrificeerd en bevindt zich bovendien in de dichtbevolkte Randstad. In 1983 staakte de NS het reizigersvervoer omdat de kosten voor het onderhoud in verhouding tot het aantal reizigers te hoog waren. Eťn van de twee sporen werd opgebroken en alle bovenleidingsmasten werden afgezaagd.

Van 1996 tot 1998 werd de spoorlijn opnieuw voor reizigersvervoer gebruikt. Het nieuwe spoorwegbedrijfje LoversRail gebruikte de spoorlijn voor de Kennemerstrand Expres. Deze treinverbinding tussen Amsterdam via Haarlem naar IJmuiden was voornamelijk gericht op toeristen en forensen. In 1998 trok moederbedrijf CGEA de stekker uit LoversRail omdat het bedrijf ernstig verlies maakte op de "Optio"-treinen tussen Amsterdam en Haarlem en het niet eenvoudig bleek om met de NS te concureren. Na het debacle van LoversRail is de aansluitwissel bij Santpoort-Noord door RailInfrabeheer verwijderd, waardoor de spoorlijn naar IJmuiden momenteel niet vanaf de hoofdlijn bereikbaar is. Desondanks zijn er wel plannen om ooit weer wat van het Vislijntje te maken. Uw spoorzoeker ging op een druiligerige dag naar IJmuiden om het lijntje in kaart (en in beeld) te brengen.

Kaart: (Klik op de kaart voor een vergroting)
Klik op het plaatje voor een vergroting!
Sporenplan:

De spoorlijn is ruim zes kilometer lang begint op het station van Santpoort-Noord. De lijn gaat vanaf daar recht naar het noorden, om langs de oever van het Noordzeekanaal westwaarts naar IJmuiden te gaan.

VERDER


Deze site is onderdeel van de themapagina Op dood spoor.