Arthur Kamminga

Op dood spoor_

Overzicht    
.
. Fotoverslagen
. .
Overzicht
Leeuwarden - Stiens
Harlingen Haven
Franeker

Lw Schenkenschans
Leeuwarden Zwette
Groningen Eemskanaal
Den Helder Haven
Industrie Hoogeveen
Nieuw Amsterdam -
   Schoonebeek

Zwolle Katwolde
Kampen
Santpoort - IJmuiden
Harderwijk Haven
Nijmegen stamlijn
Rotterdam Rijnhaven
Den Bosch Rietvelden
Oosterhout Vijf Eiken
Boxtel - Veghel
Roermond - Dalheim
Maastricht - Lanaken

.
.
. Overige pagina's
. .
Nieuwsoverzicht
Verwante specials
Wat is nieuw?
HTML-frameversie

Bezoekersteller
.
De IJzeren Rijn


pagina 1 van 8

'De IJzeren Rijn' is de naam voor de spoorlijn die Antwerpen via Weert en Roermond met het Roergebied verbindt. De spoorlijn uit 1879 is sinds 1990 niet meer voor doorgaand verkeer in gebruik. De trajecten Antwerpen (B)-Roermond en Dalheim (Dld)- Roergebied worden nog steeds voor personen- en/of goederenvervoer gebruikt, het baanvak Roermond-Dalheim is sinds 7 mei 1994 niet meer bereden. Het is vooral het laatstgenoemde baanvak dat reactivering van de IJzeren Rijn in de weg staat, want de spoorlijn loopt daar door het Nationaal Park de Meinweg, wat een belangrijk stiltegebied is. Daarnaast vrezen de aanwonenden van de spoorlijn grote geluidsoverlast wanneer de doorgaande goederentreinen weer langs hun huizen denderen. Tijd voor een verkenningstocht over het meest omstreden stuk van de IJzeren Rijn, waarvan de toekomst nog onduidelijk is.


De IJzeren Rijn loop ten (zuid)westen van Roermond nog zo'n 13 kilometer op Nederlands grondgebied en passeert op geruime afstand de dorpen Herkenbosch en Vlodrop. Vervolgens loopt de spoorlijn door het Nationaal Park de Meinweg naar de rijksgrens, vanaf waar het nog ongeveer 1 kilometer is tot het station van het Duitse Dalheim.

In het voorjaar van 2003 heb ik de spoorlijn voor het eerst in een fotoverslag vastgelegd. In het najaar van 2005 ben ik opnieuw van Roermond na Dalheim gelopen, wat geresulteerd heeft in een geactualiseerd fotoverslag met nieuwe, betere foto's.

GEACTUALISEERD FOTOVERSLAG (najaar 2005)

ORIGINEEL FOTOVERSLAG (voorjaar 2003)


Deze site is onderdeel van de themapagina Op dood spoor.

- Advertenties -

Niet beschikbaar

. Arthur Kamminga

Hoofdpagina Thema: geografie Thema: fotografie Thema: rail Contact_