Arthur Kamminga

Op dood spoor_

Overzicht    
.
. Fotoverslagen
. .
Overzicht
Leeuwarden - Stiens
Harlingen Haven
Franeker

Lw Schenkenschans
Leeuwarden Zwette
Groningen Eemskanaal
Den Helder Haven
Industrie Hoogeveen
Nieuw Amsterdam -
   Schoonebeek

Zwolle Katwolde
Kampen
Santpoort - IJmuiden
Harderwijk Haven
Nijmegen stamlijn
Rotterdam Rijnhaven
Den Bosch Rietvelden
Oosterhout Vijf Eiken
Boxtel - Veghel
Roermond - Dalheim
Maastricht - Lanaken

.
.
. Overige pagina's
. .
Nieuwsoverzicht
Verwante specials
Wat is nieuw?
HTML-frameversie

Bezoekersteller
.
Feijenoord - Katendrecht


pagina 1 van 7Al eerder hebben we bij fotoreportages van oude spoorlijntjes geconstateerd dat met het verstrijken van de tijd, de kijk op de ruimtelijke ordening veranderd is. Het lijntje dat we nu gaan bekijken is daar ook een sprekend voorbeeld van. De industrie- cq havenspoorlijn Feijenoord - Katendrecht ligt inmiddels midden in Rotterdam. Maar ooit was Katendrecht een apart dorp, gelegen achter de dijk. Door het graven van de Maas- en Rijnhaven kwam Katendrecht op een schiereiland te liggen, en werd het van een dorp langzaam een bekende (en beruchte) stadswijk. Met de aanleg van de havens kwamen er havenbedrijven, en daarmee ook havenspoorlijntjes.

Inmiddels hebben de havenactiviteiten rondom Katendrecht ook alweer hun langste tijd gehad. De meeste havenbedrijven zijn vertrokken naar de later aangelegde haven, verder richting zee. De vrijgekomen ruimte wordt nu geschikt gemaakt voor woningbouw, net zoals in de Kop van Zuid enkele jaren geleden al is gebeurd.

Met de komst van de woningbouw en het verdwijnen van havenbedrijven, hebben de industriespoortjes hun functie verloren. In de meeste oude stadshavens, zoals die van de Kop van Zuid, zijn de sporen helemaal verdwenen. Ook op Katendrecht is er al een deel weg, maar er liggen vooral rondom de Rijnhaven nog leuke stukken spoor. Voordat het ook voor deze stukken te laat is een fotoreportage van de industrielijn Feijenoord-Katendrecht, met de zijtakken daarvan.

Kaart: (Klik op de kaart voor een vergroting!)
Klik voor een vergroting!

Sporenplan:

  > Sporenplan: auteur. Bronnen: Sporenplan.nl, Geography Network, TDN

De industrielijn begint op het emplacement Feijenoord bij de gelijknamige NedTrain-werkplaats. Vanaf daar lopen er 2 spoortjes dwars door de woonwijk naar Katendrecht.

VERDER


Deze site is onderdeel van de themapagina Op dood spoor.

- Advertenties -

Niet beschikbaar

. Arthur Kamminga

Hoofdpagina Thema: geografie Thema: fotografie Thema: rail Contact_