Actualiteiten stamspoorlijn Den Helder Haven
Op datum - Per spoorlijn - RSS-feed
RSS

Het fotoverslag van de stamlijn Den Helder Haven is een momentopname. Op deze nieuwspagina aandacht voor de ontwikkelingen rondom deze spoorlijn.

27 april 2008 Update: foto's van de geëlektrificeerde stamlijn
.
.
De electrificering van het eerste deel van de stamlijn naar Den Helder Haven (zie eerdere bericht)
.was eind april voltooid. Enkele foto's van de nieuwe situatie.


.Foto: Leo van Egmond


.Foto: Leo van Egmond

Op Dood Spoor Nieuws
10 april 2008 Deel stamlijn Den Helder Haven wordt uithaalspoor

Het eerste gedeelte van de stamspoorlijn naar de haven van Den Helder wordt geëlektrificeerd en zal een tweede leven krijgen als uithaalspoor voor ledig materieel van NS-Reizigers. Onlangs zijn de werkzaamheden begonnen met het plaatsen van betonvoeten voor de bovenleidingsmasten. De stamlijn zal tot aan de overweg in de Schootenweg worden geëlektrificeerd. Hierdoor kan dit deel gebruikt worden als uithaalspoor voor reizigersmaterieel dat bij station Den Helder moet worden opgesteld.
Door de stamlijn als uithaalspoor te gebruiken hoeven treinstellen die naar een ander spoor moeten worden gerangeerd niet meer eerst het hoofdspoor richting Den Helder Zuid op te rijden. Daardoor blokkeert een rangeerbeweging niet langer het hoofdspoor.

De toekomst van de rest van de stamlijn is nog onzeker. Het is mogelijk dat het deel ten oosten van de Schootenweg wordt losgekoppeld en op termijn wordt opgebroken. Het is ook niet bekend in hoeverre Defensie nog belang hecht aan een spooraansluiting in de haven van Den Helder.

Door het stamspoor (links) te elektrificeren, hoeft het hoofdspoor (rechts) bij een rangeerbeweging niet meer te worden gebruikt.

Naar het fotoverslag Havenspoorlijn Den Helder

Naar de nieuwspagina

Nieuwstips? Mail!